4.10.2011

20. Tavaszi Rajzás - Hungaroring


Minden évben nagyon várják a Bogarak és léghűtéses Volkswagenek szerelmesei a Tavaszi rajzás eljövetelét. Idén kisebb galibák (időpont és helyszínváltozás) után, végülis a Hungaroring adott otthont a huszadik, jubileumi találkozónak!

Külföldiek is sokan voltak

Mi is vártuk, s kíváncsiak voltunk, mit tesznek le a szervezők az asztalra. Így korán reggel elindultunk, s már nyitás előtt megérkeztünk a bejárathoz, ahol már tömött sorban álltak az autók. Még egy fél órát nézelődtünk, beszélgettünk, de végre kinyíltak a kapuk... Bearaszoltunk a kijelölt parkolóba, s letelepedtünk. Az autókból kiszállva szembesültünk a gyönyörű napsütéssel és az erős széllel, ami sajnos egész nap velünk tartott, így elrontva a szép időt. De kit érdekel ez!? Elindultunk körbenézni, hiszen egy óra alatt rengetegen sorakoztak fel a parkolóban. Találkoztunk régi ismerősökkel, régi autókkal, számtalan féle-fajta Volkswagennel: Bogarak, Buszok, T3-asok, Golfok, Passatok..... (Ezt a levegős társaság nem is díjazta annyira, de ez már más történet.)

Andris kisautója is rótta a köröket

Az Egyeseket még csak-csak eltűrték

Majd igazi "káosz" lett úrrá a Ringen, amikoris kinyíltak a pályára vezető boxok, s megkezdődhetett a rég várt körözés a pályán. Amerre a szem ellátott várakozó fauvék álltak a bejutásra várva. Ez nem volt másképp a parkolóba vezető úton sem, így aki ekkor érkezett, annak igen sokat kellett várnia a feljutáshoz. De közben öröm volt nézni az aszfaltcsíkot kóstolgató alkalmi versenygépek és pilótáik autózását, előzéseit.

Várakozás a boxban

Várakozás a bejárattól

Nem hagyhattam ki én sem az élményt, hiszen még sosem jártam a Ringen, így bekéreckedtem a soproniakhoz. Hát nem volt semmi az a pár perc: négyen, öv nélkül dülöngéltünk a gyári ülésekben, miközben a keskenyített futómű miatt, az egyik kerék az összes jobbos kanyarban beért valahova. De Csabi nagyon jól terelgette a kis Bogarat, s szinte mindenkit megelőztünk. Ez élményről készült egy kis videó is, amit itt megtekinthettek!

Közben az érdeklődők kipróbálhatták a vezetéstechnikai pályát. Ezzel a lehetőséggel sokan éltek, s elmondásuk szerint ez is felejthetetlen, és ráadásul sok információt megtudhattak arról, hogy hogyan viselkedik autójuk egy esetleges veszélyhelyzet során.

S ha valakit ez nem kötött volna le, azok nézelődhettek a boxokban, ahol az árusok mutogatták portékáikat, illetve megismerkedhettek az új Polóval, Golf GTI-vel és egy új Sciroccoval is. Az egyik ilyen helyszínen lehetett nevezni a gyorsulási versenyre is , amit Maresz rögtön meg is tett: regisztrált az "Levegős tuning" kategóriában. A gyorsulási versenyek hamar el is érkeztek, így a teljes aszfaltcsík helyett most a célegyenes 201 méteres szakasza kapta a főszerepet. Az indulók felsorakoztak, s a számukra kijelölt rajttípus szerint párokba rendeződtek: vagy la mans-i rajt vagy lámpás indítás startoltatta a versenyzőket.

Kialakultak a gyorsulási verseny-párok

Mind a kettő nagyon izgalmas volt, ráadásul Kőváry Barna is fokozta a hangulatot. Az első néhány menetben mindenki nagyon aktív volt, sokszor sok mindenkivel rajthoz álltak. De később elfogytak az indulók, szinte csak Maresz állt ott, várva egy ellenfelet. Már majdnem elült a hangulat, mikor megjelent Szeky, Simor Peti és Lacika. Szeky Bogara igazi versenyautónak tűnt (mind hangra, mind látványra), s bizonyítván hogy tényleg az lenyűgöző időket ment.

Lacika aranykerekűje

De Maresz is bizonyított a kis 1,6-ossal. Körülbelül 15 futamot ment, s a nála nagyobb köbcentis gépeket is simán maga mögé utasította, vagy épp ezredre ugyanolyan időt értek el!! Ezen a linken keresztül a Róluk készült videót is megnézhetitek!

Újabb körre menvén

A pályán

Majd következett az eredményhirdetés. Őszintén szólva a "szakmai zsűritől" nem ilyen szépségverseny díjazásokat vártunk! Ez igazán nagy csalódás volt (és szerintem nemcsak számunkra). Én nagyon élveztem a Ringet, de sajnos nem találkoztunk semmilyen újdonsággal (ami az autókat illeti), illetve egy jubileumi találkozóhoz ez nekem egy kicsit kevés volt.

Így egy kicsit keserűbben indultunk el haza... Ám utunkat keresztezte egy nagyszerű fotózási helyszín, ahol meg kellett állnunk lefotózni a Mexikóinkat! (Erről ittt olvashattok.)

Egyik kedvencem volt!

by Suka

No comments:

Post a Comment