10.30.2010

Itt van a tél... készüljünk fel!!!

Csak emlékeztetni szeretnénk mindenkit a téli felkészülés időszerűségére és szükségességére!

Hamarosan jönnek a mínuszok, így az általános műszaki alkalmasság mellett, a fagyálló, a téli szélvédőmosó, és a téli gumi is elengedhetetlen kelléke a biztonságos autózásnak ebben az évszakban! A jégkaparó és zárolajzó jégoldó használata pedig nagyban megkönnyíti az elindulást, főleg ha időre megy az ember. Ha ezek össze vannak készítve a lakásban, akkor minden rendben lesz. De ne csak magunkra gondoljunk, gondoljunk az autónkra is: jön a só, a latyak, és ugye a fémek nem kedvelik a nedvességet, a korróziófokozó ásványokat. Ezért érdemes ellenőrízni a műszaki állapot mellett,, az alvázvédelmet, esetleg kijavítani azt; valamint a futóművet is ajánlott kezelni (főleg ha állítható), hogy tavasszal, mikor át akarjuk cserélni, alakítani, ne kelljen hosszú órákig harcolni egy-egy csavar meglazításával.

Persze nemcsak a járgányt, hanem a vezetéstechnikánkat is át kell hangolni a megváltozott időjárási körülmények miatt! Bár az átállás nehéz, de igyekezzünk hamar túlesni rajta, és ne feledjük, korábban sötétedik! ekkor jönnek képbe a gyalogosok. Mivel már 4-5 körül sötét van, és még ilyenkor nagyon sokan járnak az utcákon, autósként fokozottan figyeljünk rájuk. Sajnos a téli divat a sötét színeknek kedvez, amelyek nehezebben észlelhetőek, így ez még több figyelmet kíván tőlünk! Zebrák közelében hatványozottan figyeljünk és lassítsunk (gondoljunk csak az oly sok zebrás gázolásra)!!

Kedves gyalogosok! A ti figyelmeteket is felhívnám arra, hogy egy-egy fényvisszaverő kis kar-vagy lábpánt és világosabb ruhák a Ti észrevehetőségeteket, és ezzel esélyeiteket is nagymértékben növelik!

Ha mégis megtörténik a baj: mindig legyen nálatok vontatókötél, elsősegély felszerelés, és ugye mindenki tudja a mentők számát!? 104

De persze a legtöbb baleset figyelemmel és a megfelelő sebesség megválasztásával elkerülhető!!!

Aki pedig külföldre készül, nézzen utána, hogy milyen egyéb kötelező téli felszerelésekkel kell ellátni az autót az adott országba történő utazáshoz!!!! (Hólánc stb.)

Mindenkinek balesetmentes telet és (majd ha megérkezik a hó) kellemes csúszkálást is kívánunk!

by Suka

No comments:

Post a Comment