6.22.2010

Idén ismét: Múzeumok éjszakája

Éppen a Rat & Retro Talin voltunk, amikor fél füllel ezt hallottuk: "Ma van a Múzeumok Éjszakája!" Rögtön felkaptuk a fejünket: "Menjünk!"

Így is lett. És hová is mehettünk volna máshova, mint a Közlekedési Múzeum elé, ahol minden évben youngtimer és oldtimer találkozó van ezen az estén.

A legjobb helyen: a múzeum előtt

Amint megérkeztünk, az Igazgató Úr fogadott minket, s átnyújtott két tiszteletjegyet, mellyel bemehettünk a kiállításokra. Ezúton is szeretnénk ezt megköszönni!

Majd miután egy kicsit kicsinosítottuk a 67-est, elindult nézelődni. Sok-sok szép veterán jelent meg sorban adva át egymásnak a helyet a külön parkolóban. Láthattunk Trabantot, régi Fiatokat, Polskikat, Miniket, Bogarakat, Mustangot, Chevroletet, más amerikai autócsodákat, gázmeghajtású környezetkímélő négykerekűt, régi fabiciklit, melyen az Direktor "lovagolt" stb. stb.... szóval egyik ámulatból estünk a másikba!

Ami nekünk igazán tetszett az a hatalmas hangú régi versenymotor, illetve a Városligeti körsétára "befogott" hatalmas cabrio busz volt, melyet nagyon élvezett a közönség - elég volt csak a rajta ülő felnőttek és gyerekek arcára nézni.

Nem szokványos látványt nyúlt az ültetett Trabant

Egy hibátlan Mini

Fiat modellek sorakozója

Indulás a Városligeti kocsikázásra

Ideillő példányunk

A kinti mustra után úgy döntöttünk, hogy benézünk a múzeumba is. Felsorolni is nehéz lenne mennyi érdekes tárgy, makett és modell van kiállítva! Csak pár dolog a látottakból a teljesség igénye nélkül: az első magyarországi Opel Astra és Audi TT, régi postakocsik, lovaskocsik, az első motoros járművek példányai, rengetek motor, ősrégi biciklik, villamosok, mozdonyok élethű állomással, terepasztalok, makettek és modellek vasúti járművekről, hajókról, buszokról, autókról...... különböző magyar történelmi események illusztrációi (pl.: Farkas Bertalan földetérése...), fotók, leírások a régi korok és Budapest 19-20. századbeli közlekedéséről....

Régi korok autói élethű háttérben és anélkül

A motorbiciklik kiállítása történeti és fejlődési sorrendben

Volt ám fejvakarás is bőven: "Az szerinted micsoda?"

Terepasztal hófehérben

Az emeletről letekintve láthatjuk teljes egészében a hatalmas gőzöst és a régi állomást

Rengeteg hajómodell is díszíti a kiállítási vitrineket

Némi olvasás és vizsgálódás után megtudhattuk: mi micsoda

Az összes kiállítást és szintet végigjárva igazán elfáradtunk, de mikor kiléptünk a múzeumból, találkoztunk pár jóbaráttal, s egy kiadós vacsi után újult erővel indultunk tovább a kultúra útján. Gyorsan repült az idő,s mire odaértünk a kiválasztott helyekre, azok sajnos már bezártak... így ha mást nem legalább annyit megtanultunk, hogy jövőre korábban induljunk el felfedezni!

Ami biztos, az az hogy egy rendkívül élvezetes napot zárhattunk a délutáni Rat & Retro Talival és az esti Múzeumok Éjszakájával!


by Suka


No comments:

Post a Comment